Blog

Ev Tapusu Kaç Günde Çıkar

 

Ev almak birçok insanın hayali olan uzun bir süreçtir. Bu süreç içerisinde kişiler çeşitli zorluklarla karşılaşabilir. Ancak Fuzul Ev ile faizsiz ev almak hayal olmak dışında daha kolay bir süreç haline gelmektedir.

Faizsiz ev satış işlemleri genel olarak birkaç hafta ila birkaç ay arasında değişiklik gösteren bir süreyi kapsamaktadır. Ancak bu süreç birçok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. İşlemlerin tamamlanmasını etkileyen faktörlerden bazıları şu şekildedir:

  • Evrak işlemlerinin ayarlanması: Satış işlemlerinin tamamlanması için gerekli olan tüm evrakların hazırlanması ve imzalanması uzun bir zaman alabilir. Tapu işlemleri, resmi sözleşme ve başka belgeler içerebilir. Faizsiz ev evrak işlemleri tahmini olarak birkaç hafta sürebilir.
  • Kredi başvurusunun yapılması ve kredi onay süreci: Alıcı kişi faizsiz ev almak için kredi başvurusu yapıyorsa kredi onay sürecinde ek bir zaman gerekebilir. Bu süre içerisinde kredi kuruluşunun başvuruları incelemesi ve onay sürecini tamamlamasıyla belirlenecektir. Kredi başvurusu ve onay süreci birkaç hafta kadar sürebilmektedir.
  • Denetim yapılması ve ekspertiz süreci: Alıcının evi denetlemesi ve değerlendirilmesi için bir ekspertiz süreci başlatılabilir. Bu süreç içerisinde genel olarak birkaç gün ile birkaç hafta zaman uzayabilecektir.
  • Ödeme düzenlemesinin yapılması: Faizsiz ev satış işleminin tamamlanması sonrası, alıcının ödeme düzenlemelerini de tamamlaması gerekebilmektedir. Bu süreç kredi transferi yapılması veya ödeme planının oluşturulması gibi adımlar da içerebilir.

Bütün bu faktörlerin yanı sıra tüm yerel hukuki düzenlemeler, gayrimenkul piyasasının durumu ve diğer değişkenler de süreci etkileyebilir. Bu nedenle faizsiz ev satış işlemlerinde tamamlanma süreci ve işlemlerinin önceden, belirli bir zaman çerçevesine oturtulması gerekir.

Gayrimenkullerin satış süreci fazlasıyla yüksek maliyet ve zamana ihtiyaç duyan işlemlerden oluşmaktadır. Birçok belgenin birlikte bulunması süreç boyunca dikkatli olunmasını gerektirir. Dikkatle gerçekleştirilmesi gereken faizsiz ev alışveriş süreci, evrakların tamamlanmasıyla son bulur. Ev satış işlemlerinin tamamı sadece Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Satış işlemleri için gerekli tüm belgeler hazırlandıktan hemen sonra yetkili bir kişi ile Tapu müdürlüğüne gidilmelidir.

Birden çok işlemi içinde barındıran bu satış süreci özellikle de alıcıların bazı konularda daha öncesinde araştırma yapıp bilgi sahibi olmasıyla daha kolay hale gelebilir. Satış işlemi yapılacak evin genel özelliği, istenen evrakların bilinmesi, başvurulması gereken alanlar gibi durumlar önceden tespit edilir. Daha sonra bu aşamaların tespiti sayesinde alıcı, satıcı ile arasındaki iletişimi kuvvetlendirebilir ve faizsiz ev satış işlemlerini gerçekleştirebilir.

Evin satın alımı öncesi ve sonrasında hem satıcının hem de evi satın alan alıcının yapmakla yükümlü olduğu çeşitli sorumluluklar bulunur. Bu yükümlülüklerin çoğu, faizsiz ev satış işlemleri nasıl gerçekleştirilir gibi sık sorulan sorulara cevap niteliğini taşır. Satış işlemleri ve belge işlerinin düzenli olarak tamamlanmasının ardından alışveriş süreci yasal bir şekilde gerçekleşmiş olur.

Ev Tapusunu Almak İçin Ne Gerekli?

Faizsiz ev tapusunun alınması için gerekli olan bazı belgeler söz konusudur. Ev alışverişi ve tapu işlemleri esnasında belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekir. Eğer ki belgeler eksiksizse, işlemler aynı gün sonuca ulaşabilir.

Ev, arsa, arazi, yapı gibi tüm binaların devrini gerçekleştirmek için vatandaşların kadastro müdürlüklerine şahsi olarak müracaat etmesi gerekir. Vatandaşlar, internet üzerinden de randevu alarak bekleme sürecini kolaylaştırabilir ve başvuru sürecini kısa sürede gerçekleştirebilir.

Tapu devri işlemleri için genel olarak üç aşamadan bahsedilebilir. Bu aşamalar ise şu şekildedir:

  • Tapuya gitmeden hemen öncesinde yapılması gereken tüm işlemler
  • Tapu evrakları ile tapu alımı sırasında yapılan işlemler
  • Tapu alındıktan sonra yapılması gereken işlemler

Tapu devretme süreci mülk sahibinin değiştiğinin resmi kayıtlara işlenmesi için gerçekleştirilir. Alıcı ve satıcı ya da vekiller, tapu devir işlemlerinde hazır bulunarak işlemleri tamamlanmasını sağlar. Bu sayede faizsiz ev satışı resmi olarak sonuçlanmış olur.
Gayrimenkul satışı sonrası tapu devir teslim işlemleri için Tapu Müdürlüğü web sitesinde tapu randevu kaydı oluşturulması gerekir. Bu randevunun alınması için Alo 181 numaralı hattı da aramak yardımcı olabilir.

Randevusuz olarak tapu devir işlemlerini başlatmak ya da tamamlamak mümkün olmayabilir. Bu hem bekleme sürecini artırır hem de işlemlerinizin tamamlanmasını zorlaştırır. Belirlenen randevu gününde ve saatinden önce gerekli belgelerin de hazır olması önemlidir. Bu belgeler ise sırasıyla şu şekildedir:

  • 1 adet renkli resim ancak son iki ay içinde çekilmiş olmalıdır ve yüz net görünmelidir
  • T.C kimlik belgesi (nüfus cüzdanının) aslı ve fotokopisi
  • Tapu belgesi aslı ve bir adet fotokopisi
  • İkametgâh adresi ve cep telefon bilgisi
  • Bir yılı doldurmamış deprem sigortası poliçesi fotokopisi (D.A.S.K)
  • Emlak vergi dairesinden alınan temiz kağıdı
  • Satıcı tapuya şahsen müracaat etmemiş ise müracaat eden kişi için bir vekaletname

Tüm bu belgeleri işlem öncesinde hazır etmeniz gerekir. Belgeler, zaman içinde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, randevu gününüzden önce belgeleri teyit etmeniz önemlidir.

Ev Satış Sürecinde Ne Kadar Masraf Yapılır?

Faizsiz ev satış süreci kendi içerisinde farklı aşamalara sahip olan bir işlemdir. Satış işlemleri yapılırken ortaya çıkan masraflarda bu sürecin bir parçasıdır. Masraflar farklı detaylar ve vergiler sebebiyle gündeme gelebilir. Hem alıcı hem de satıcı tarafından bu işlemlerin sorunsuz olarak halledilebilmesi için satılan ev ile ilgili tüm maddi değerlerin ortaya net bir şekilde konulması gerekir.

Tapu işlemleri için ödenen tutar, %4 oranında belirlenen bir harç bedeline karşılık gelir. Bu tutar yasal bakımdan %2’sini satıcı geri kalan %2’sini de alıcı öder. Ancak alıcı isterse bu %4’lük bedelin tamamını kendisi ödeyebilir.

Bu miktar, kanunlar kapsamında zaman içinde değişiklik gösterebilir. Bu nedenle tapu işlemleri sırasında sürprizleri önlemek için güncel fiyatların teyit edilmesi önerilir. Genel olarak ev satış masrafı bu şekilde hesaplanmaktadır. Fuzul Ev ile iletişime geçerek faizsiz ev alma sürecinizi daha kolay hale getirebilir, süreç hakkında tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Bilgi Talep Formu

Bilgilerinizi gönderin sizi arayalım